Dé ultieme loopbaantip voor de CFO van 2020

3 augustus 2017

Loopbaanontwikkeling is een terugkerend onderwerp in de gesprekken die ik heb met kandidaten. Het lijkt op het eerste gezicht simpel, maar hoe ontwikkel je je zodanig dat je de top kan bereiken? In mijn blog ga ik nader in op de loopbaanontwikkeling naar de CFO van de toekomst.

De financiële functie is in beweging

De markt verandert en bedrijven veranderen mee. Van oudsher is inhoudelijke en cijfermatige kennis benodigd, maar het hebben van goede soft skills is steeds belangrijker voor een gouden carrière binnen finance.  Volgens een recent onderzoek van EY is de rol van CFO aan verandering onderhevig. Door Big Data zijn er ontzettend veel inzichten mogelijk en de financial geeft door prognoses en analyses Business Units inzicht ter ondersteuning van de besluitvorming. Dit is uitdagend en vergt veel van de Financial van heden en de toekomst. De Financial moet niet alleen intelligent en cijfermatig sterk zijn, maar ook de samenwerking opzoeken met andere afdelingen. Hier zijn soft skills voor nodig zoals overtuigingskracht, stevige communicatieve vaardigheden en last but not least sensitiviteit.

Sensitiviteit

Sensitiviteit is het zich bewust tonen van andere mensen en de omgeving en de eigen invloed hierop.  Je laat gedrag zien dat getuigt van het onderkennen van de gevoelens en behoeften van anderen. Iemand die sensitief is heeft in gesprekken en onderhandelingen vaak meer kans op succes. Als je je goed  kunt inleven in je gesprekspartner dan kan je hem of haar ook goed situationeel beïnvloeden. Het is dus belangrijk sensitief te zijn. Sensitiviteit is goed te ontwikkelen als er inlevingsvermogen aanwezig is. Je  kan je dan dus invoelen wat de behoeften en gevoelens van anderen zijn en je wilt daar ook rekening mee houden.

Hoe te ontwikkelen?

De ontwikkeling van sensitiviteit kan “on-the-job” maar ook extern met bijvoorbeeld cursussen.

Ontwikkeling on-the-job:  zorg dat je alert reageert op signalen en toon begrip voor emoties. Spoor situaties op waarin je met sensitief gedrag zou kunnen oefenen. Zelf kan je natuurlijk ook in een zakelijk gesprek eens aandacht geven aan de relationele kant ervan. Probeer constant goed aan te voelen wat jouw gedrag voor effect heeft op anderen en experimenteer hiermee.

Ontwikkeling off-the-job: sensitiviteit kan ontwikkeld worden in trainingen waarin gedrag en de effecten daarvan op anderen centraal staan. Alle soorten trainingen waarin het gedrag van de deelnemer en de effecten daarvan op anderen worden besproken, komen in aanmerking. Voorbeelden van trainingen zijn: Communicatieve vaardigheden, Sociale vaardigheden, Leiding geven, Onderhandelen, Persoonlijke Effectiviteit, Commercieel handelen et cetera. Het aantal aanbieders van dit soort programma’s is groot. In al deze trainingsprogramma’s komt sensitiviteit in meer of mindere mate aan de orde.

De CFO van 2020

Wil je een goede CFO van de toekomst worden, geef aandacht aan je soft skills met in het bijzonder aan je sensitiviteit. Leren doe je door te oefenen, feedback te vragen en weer oefenen. Dwing jezelf je social skills te verbeteren, want dan zal je nog gemakkelijker de top bereiken!

Charlotte Schepers-Kluck – Senior Consultant Finance
LinkedIn profiel
06 511 803 42

Na mijn studie Bedrijfskunde ben ik in het Recruitment vak gerold. Bij KPN heb ik vele young potentials aangetrokken en succesvol de eerste stappen in hun carrière zien maken. Bij ING heb ik mij meer specifiek op de werving van ervaren financials en investment managers gericht.
Vóór Career Openers heb ik lange tijd aan bureau zijde gewerkt bij een specialistisch bureau Compagnon. Het vak als consultant past mij uiterst goed. Ik vind het een voorrecht om talentvolle kandidaten te mogen adviseren in hun loopbaan- en leiderschapsontwikkeling. Daarmee ben ik ook Trusted Advisor voor mijn klanten, zodat zij met de beste mensen tot de beste resultaten kunnen komen. Graag ga ik ook het gesprek met jou aan over jouw ontwikkeling. Schrijf je hier in voor onze Innovator Community.